نماد جوغن در دفینه یابی و حکاکی های گود و گرد
آنچه در این مقاله میخوانید
نماد جوغن در دفینه یابی از انواع نشانه هایی است که در اراضی و مناطق مختلف کشور با آنها روبرو میشویم و همچنین در زمینه گنج یابی یکی از موارد بحث برانگیز به شمار میروند باید متذکر شوم که بطور کلی، تمامی حکاکی های هندسی گود بر روی سنگ ها و صخره ها را، جوغان یا جوغن میگوییم و البته در مناطق مختلف کشور با نامها و اسامی مختلفی از آن یاد میشود.
اسامی مختلف نماد جوغن در دفینه یابی و گنج یابی :
- کاسه سنگ
- پیاله
- فنجان
- گوَن
- جَوَن
- چوگان
- تَلم
- یانه
- جوقن
- جوغن
- جوغان
از دیگر اشکال هندسی نشان جوغان در دفینه یابی عبارتند از :
- حکاکی های گرد و بیضی شکل (کروی)
- مربع و مستطیل شکل (مکعبی)
- حکاکی های مثلثی و هرمی شکل و مخروطی
در اکثر نقاط ایران و حتی جهان! حکاکی های نامبرده ذیل را ، میتوانید پیدا نمایید که بسیاری از آنها، نشانه ای برای قبرها و مقبره ها در گنج یابی میباشند ولی تمام آنها الزاما نشانه قبر نبوده و نیست! برای اینکه بفهمیم کدام یک از این حکاکی ها درست میباشند باید در نزدیکی محلی که مشغول تحقیقات میباشیم، این سه عنصر وجود داشته باشد :
- آب
- تپه یا زمین شیب دار به سمتی که خورشید صبح ها بصورت مایل به آن بتابد و تقریبا در تمام طول روز نور خورشید به آنجا تابیده شود.
- منطقه مسکونی جدید یا قدیمی و تخریب شده (آثار زندگی)
هر سه مورد فوق باید حتما موجود باشند. اگر یکی از این عناصر وجود نداشته باشد نشانه هایی که روی صخره ها حکاکی شده مفهوم دیگری داشته و نشانه قبر و مقبره نخواهد بود.
معنی و مفهوم علامت جوغن در باستان شناسی
نماد جوغن در باستان به معنی هاون یا کاسه بوده و نشانه وجود قبر در نزدیکی آن است وجود جوغن به تنهایی نشانه بار نیست ولی یکی از نشانه های مکمل است هر جا جوغنها باشند یعنی قبری در نزدیکی آنجاست جوغنها به چند صورت تفسیر میشوند که پایه تجربی دارند و در نود درصد موارد تفاسیر ثابتی دارند جوغن های عمودی که نشانه دیگری همراهشان نیست معمولا به زیر پا یا روبرو اشاره دارد و با توجه به دوره تدفین تفسیر متفاوتی دارد.
بدین معنی که در هر دوره پادشاهی مثلا اشکانی ، یک نوع تفسیر خاص در خواندن جوغن وجود دارد این نکته بر لزوم شناسایی دوره تدفین دلالت میکند در مواردی به عمق و قطر جوغن اهمیت داده میشود و با فرمول ریاضی به هدف میتوان رسید و در دوره ای دیگر به جهت جوغن عمود اهمیت داده میشود جوغن افقی نیز تفاسیر خاص خود را دارد اگر بر روی سنگی باشد که ثابت نیست و به قول معروف آن سنگ را از جای دیگری منتقل کرده باشند و علامت دیگری نداشته باشد نشان از وجود حداقل یک قبر مهم در طرفین سنگ دارد البته هر قبر مهمی دلیل بر بار نیست.
ضمنا برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مطالب دفینه یابی و گنجیابی
و همچنین خرید دستگاه طلایاب و گنجیاب به لینک مربوطه کلیک نمائید.